Loodsen zijn waterscouts vanaf 19 jaar en functioneren zelfstandig. Dit betekent: geen echte begeleiding meer, zelf gezamenlijk activiteiten organiseren en een eigen financieel beleid voeren. Met hun jarenlange scoutingervaring lukt dat prima. De loodsen hebben hun eigen lelievlet (zeilboot).

De meeste loodsen zijn leiding bij andere speltakken, dus draaien ze geen vaste opkomsten met elkaar. Als de loodsen samenkomen wordt er meestal een gezellige avond van gemaakt, of trekken ze een weekendje erop uit om te gaan varen.

Tevens doen zij mee aan de activiteiten die vanuit de overkoepelende scoutingorganisaties georganiseerd worden. Meerdere waterscoutinggroepen uit de regio doen hier aan mee. Dit zijn activiteiten zoals zeilwedstrijden (Kaagcup), kano-, roei- en wrikwedstrijden, NaWaKa (Nationaal Water Kamp). Het NaWaKa is eens in de vier jaar. Het is een groot scoutingkamp evenement voor alle waterscouting groepen.