Op 28 mei 1946 werd rk Jeugdbeweging Bleiswijk opgericht. Op 15 mei 1979 is de naam veranderd in Stichting Scouting Bleiswijk. foto scouting uit 1946
De jeugd kwam bijeen in de kelder van de rk kerk aan de Hoefweg, maar men was ook veel in de natuur te vinden.
Vanaf 1993 is de groep geleidelijk van een een land- naar een waterscoutgroep veranderd. De groep heeft in haar bestaan diverse locaties als haar thuisbasis gehad. Van de kelder in de RK Kerk aan de Hoefweg, naar de Vluchtheuvel en in 2002 vanuit de Dorpsstraat naar een nieuw pand aan de Götzenhainsingel te Bleiswijk.

Verhuisd
In 1983 verhuisden de groepen naar het net gerestaureerde dorpshuis ‘De Vluchtheuvel’ dat vanaf 1880 dienst had gedaan als openbare school. Niet veel later konden de kinderen van twaalf jaar en ouder gebruik gaan maken van een voormalig gasdrukstation aan de Götzenhainsingel.
Door bouwvalligheid van de locatie in de Dorpsstraat werd samen met de gemeente een plan bedacht voor de bouw van een nieuw onderkomen. Met als resultaat dat in 2002 het huidige onderkomen aan de Götzenhainsingel in gebruik genomen kon worden. Ook de naam veranderde in Scouting Craneborghgroep en het nieuwe onderkomen kreeg de naam De Craenenborgh.

In het bestaan van onze vereniging zijn er een aantal speciale activiteiten gegroeid die jaarlijks terugkomen zoals:
het Pinksterkampeerweekend
Duinenmars