Op 28 mei 1946 werd RK Jeugdbeweging Bleiswijk opgericht. Deze naam veranderde op 15 mei 1979 in Stichting Scouting Bleiswijk.
De jeugd kwam bijeen in de kelder van de RK kerk aan de Hoefweg, maar men was ook veel in de natuur te vinden.
Vanaf 1993 veranderde de groep geleidelijk van een land- naar een waterscoutgroep.

foto scouting uit 1946

Verhuisd
De groep heeft in haar bestaan diverse locaties in Bleiswijk als haar thuisbasis gehad. In 1983 verhuisden de groep naar het net gerestaureerde dorpshuis ‘De Vluchtheuvel’ dat vanaf 1880 dienst had gedaan als openbare school. Niet veel later konden de kinderen van twaalf jaar en ouder gebruik gaan maken van een voormalig gasdrukstation aan de Götzenhainsingel.
Door bouwvalligheid van de locatie in de Dorpsstraat werd samen met de gemeente een plan bedacht voor de bouw van een nieuw onderkomen. Met als resultaat dat de groep in 2002 het huidige onderkomen aan de Götzenhainsingel in gebruik kon nemen. Met deze nieuwe plek veranderde ook de naam in Scouting Cranenborghgroep en het nieuwe onderkomen kreeg de naam De Craenenborgh.

In het bestaan van onze vereniging zijn er een aantal speciale activiteiten gegroeid die jaarlijks terugkomen zoals:
Pinksterkampweekend
Duinenmars